Cybercrime grootste bedrijfsrisico in 2020

Cybercrime grootste bedrijfsrisico in 2020

In de Allianz Risicobarometer 2020 publiceert de verzekeraar de meest belangrijke bedrijfsrisico’s voor het komende jaar en verder, volgens de inschattingen van ruim 2,700 risk management-experts uit 102 landen.

In deze negende editie worden Cyberincidenten (39% van de antwoorden) voor de allereerste keer wereldwijd gezien als het belangrijkste bedrijfsrisico. Hiermee is de eeuwige nummer 1 – bedrijfsschade door brand (37% van de antwoorden) – naar de tweede plaats verdrongen.

De Top-3 bedrijfsrisico’s voor 2020

  1. Cyberincidenten zijn schadelijker en duurder geworden voor bedrijven, en leiden nadien vaak tot rechtszaken.
  2. Bedrijfsschade is weliswaar een plaatsje gezakt, maar blijft een grote uitdaging door digitalisering en politieke onrust als bron van verstoring.
  3. Klimaatverandering stijgt naar zijn hoogste positie ooit: bedrijven (vooral in Azië en Oceanië) maken zich grote zorgen over fysieke verliezen door extreme weersomstandigheden, en zijn tevens bang voor de kritische consument, meer regels en juridische procedures.

Cyberincidenten vormen wereldwijd het grootste risico, en staat in landen als België en Frankrijk steevast in de top 3. Bedrijven krijgen te maken met grotere en duurdere datalekken, een toename van ransomware, spoofing-incidenten en boetes voor inbreuken op de privacywetgeving of rechtszaken na elk incident. Nog maar vijf jaar geleden eiste men €10.000 bij een ransomware-zaak, nu ligt dat rond de miljoenen.

Als de Allianz Risicobarometer 2020 één ding aantoont, is het wel dat bedrijven een aantal nieuwe bedreigingen echt serieus moeten gaan nemen. Het volledige rapport kun je hieronder downloaden. Wij bedanken onze partner Allianz voor het mogen delen van de barometer met onze relaties.

Met vriendelijke groet,

Frank van Akkerveeken
CEO Blue Risk

  • Engels